Lidt historie og information om portvin

Lidt historie og information om portvin

portvin 0 Comments

Hvad ved du egentlig om portvin?

Hvis du ikke er helt velbevandret i vin-faget, så kender du måske ikke til den her lidt stærkere form for vin, der generelt er stærkere end rødvin, hvidvin og rosévin.

I Danmark bliver portvinen afgiftbelagt efter betegnelsen hedvin, da vinens gæringsproces gør, at den – som det bliver nævnt tidligere – har en stærkere alkoholprocent end flere andre vin-afarter og ofte befinder sig et sted mellem 15 og 20 procent i alkoholindhold.

Men portvinen kommer slet ikke fra Danmark, for med visse andre slags vinsorter, så kræves der licens til at kunne markedsføre visse vintyper under bestemte betegnelser, og det gælder blandt andet portvin.

Der findes bestemt kopivarianter af en portvin derude, der minder om smagen i en portvin, men hvis en rigtig portvin skal betegnes som “portvin“, så skal den fremstilles i Portugal, nærmere betegnet ved Douro-floden i det nordlige Portugal.

Oprindeligt blev denne vinsort tilsat en brændevin, så den kunne holde til transportrejsen til England, hvor den blandt andet blev solgt, og generelt har Portugal stolte traditioner for at eksportere deres portvin, som de har gjort i flere hundrede år.

Portvin kan fås i både mørke og lyse varianter, og de er kendetegnet for deres sødme og for at være lidt “tykkere” i smagen, end andre former for vine og således ligge mere tungt i maven end nogle andre vintyper.

Man benytter således sjældent portvin til en hovedret, da man gerne vil have noget lettere at drikke til et bastant hovedmåltid, men en god portvin kan passe sammen med desserten, hvor den kan stå i kontrast med sin fylde eller netop være med til at fremhæve smagen i en sød dessert.

Dog kan man også sagtens drikke en portvin alene eller med en let snack, hvor den kan være en god drik at indtage på de kolde efterårsdage som modsvar til rosévinen om sommeren.